Biodex® dijagnostika

  1. Home
  2. |
  3. Ponuda
  4. |
  5. Dijagnostika
Biodex

Biodex dijagnostičko testiranje

Biodex uređaj nam omogućuje izokinetičko testiranje jednog ili više zglobova vašeg lokomotornog sustava, a rezultati mjerenja nam pokazuju odnos snage između pojedinih mišićnih skupina definiran konstantnom kutnom brzinom (stupnjevi/sec). Pravilan odnos snage mišića određenog zgloba osnovni je preduvjet za normalnu aktivnost zgloba. Što je veći nesrazmjer u pojedinim mišićnim skupinama, veća je i mogućnost oštećenja i ozljeda mišića te koštano–zglobnog sustava kojim oni upravljaju. U mogućnosti smo izmjeriti snagu mišića svih zglobova u tijelu (koljeno, trup, rame, gležanj itd.).

Osim mjerenja, izokinetiči uređaj omogućava i izvođenje vježbi. Niti jedan od poznatih oblika vježbi nema tako snažan utjecaj na snagu mišića kao izokinetička vježba zato što ona jedina jednakomjerno opterećuje mišić za vrijeme cijele amplitude pokreta. Upravo se zbog toga vježbanje na izokinetičkim uređajima koristi u svrhu povećanja snage mišića i za otklanjanje neuravnoteženosti koje otkrivamo mjerenjem.

Što je izokinetika?

Izokinetika je koncept koji je tijekom 60-ih godina razvijen u Americi. Ona omogućava mjerenje jakosti mišića i mišićnih skupina na sasvim siguran način. Izokinetička mjerenja dugi su niz godina bila namijenjena samo vrhunskim sportašima u razdobljima rehabilitacije, a danas se primjenjuju kod rekreativaca svih starosnih skupina.

Dijagnostički uređaji

Biodex

Biodex System 3 Pro

U Biodex dijagnostičkom centru upotrebljavamo Biodex System 3 Pro, izokinetičku spravu koja slovi za jedan od najsofisticiranijih uređaja u svijetu. System 3 Pro omogućava rad s nekoliko različitih funkcija. Izokinetički način rada omogućava jednakomjerno opterećenje mišića za vrijeme cijele amplitude pokreta.
Izotonički način rada dopušta promjenu brzine, a istodobno omogućava stalnu silu oslobođenu utjecaja inercije uz koncentričnu ili ekscentričnu mišićnu kontrakciju.
Izometrijski način rada podrazumijeva vježbanje mišićnih skupina pod otporom koji ne dopušta nikakav primjetni pokret zgloba.
Pasivni način rada je jedinstvena funkcija koja omogućava sigurno vježbanje kombinacijom izometričke, koncentrične i ekscentrične kontrakcije.
Reaktivni ekscentrični način rada omogućava submaksimalnu neuromuskularnu redukciju.

Gyrotonic

Biodex Balance System SD

Biodex Balance System je uređaj dizajniran za potrebe onih koji žele poboljšati ravnotežu, povećati sposobnost propriocepcije, razviti mišićni tonus te tretirati razna bolna stanja.
Balance System omogućava testiranje i treniranje u statičkom i dinamičkom načinu rada.
Koristeći ovaj jedinstveni uređaj, terapeut je u mogućnosti odrediti neuromuskularnu kontrolu pojedinca kvantificirajući mogućnost održavanja dinamičke bilateralne, odnosno unilateralne posturalne stabilnosti na fiksnoj ili nestabilnoj podložnoj površini.
Uređaj također služi kao izvrstan pokazatelj razine mogućnosti ozljeđivanja, a u rehabilitacijskom segmentu koristi kao sustav za aktivaciju stabilizatora trupa koji je presudan u prevenciji ozljeda trupa.

Gyrotonic

Biodex Gait Trainer 2

Biodex Gait Trainer 2 je jedinstvena traka za trčanje s informacijskim monitorom koji prati i sprema podatke o dužini i brzini vašeg koraka te vremensku distribuciju prelaska s jedne na drugu nogu (simetrija koraka).
Podaci dobiveni analizom hoda koriste se u rehabilitaciji nogu, ali pogodni su i za procjenu disbalansa pri hodanju i trčanju kod sportaša i rekreativaca. Klijent se motivira pomoću pravovremene audio-vizualne povratne reakcije te se stimulira izvođenje pravilnog hoda: dužina koraka, brzina koraka te simetrija koraka. Gait Trainer 2 također posjeduje funkciju hodanja i trčanja uzbrdo i nizbrdo za naglašavanje rada pojedine mišićne skupine ili pokreta.

Mjerenja i vježbe

Gyrotonic

Biodex Gait Trainer 2 je jedinstvena traka za trčanje s informacijskim monitorom koji prati i sprema podatke o dužini i brzini vašeg koraka te vremensku distribuciju prelaska s jedne na drugu nogu (simetrija koraka). Podaci dobiveni analizom hoda koriste se u rehabilitaciji nogu, ali pogodni su i za procjenu disbalansa pri hodanju i trčanju kod sportaša i rekreativaca. Klijent se motivira pomoću pravovremene audio-vizualne povratne reakcije te se stimulira izvođenje pravilnog hoda: dužina koraka, brzina koraka te simetrija koraka. Gait Trainer 2 također posjeduje funkciju hodanja i trčanja uzbrdo i nizbrdo za naglašavanje rada pojedine mišićne skupine ili pokreta.

Kontakt

Biodex dijagnostički centar
Jurkovićeva 19, Zagreb
Tel: 01 4621 455
E-mail: biodex@pbs.com.hr

Želite li zdravu i
funkcionalnu kralješnicu?
Održavajte ju Body tehnikom!

Održavati kralješnicu zdravom i funkcionalnom izazov je koji već od osnovne škole treba imati na umu i naglašavati. Grupni programi Body tehnike vam osiguravaju snažne i zdrave posturalne mišiće te optimalnu pokretljivost i vitalnost cijeloga tijela. Satovi kod nas su uvijek drugačiji, prilagođeni čovjeku pod stresom, koji puno sjedi i nekvalitetno diše. Pridružite se našim malim grupama sa širokom ponudom rekvizita i uvjeta rada.

Saznajte više

Pretplatite se na PBS Newsletter!

Što kažu naši klijenti?

Goga Šepec
U PBS sam krenula 2011. godine i od tada svakodnevne obaveze i akumulirani stres kompenziram vježbanjem Body tehnike sa sestrom, u paru. Nakon nesreće na skijanju u siječnju 2017. i operacije koljena, danas mi je drago što u istom Centru upotpunjujem i rehabilitacijski program, vježbajući na Biodex uređaju uz nadzor i vodstvo osoba kojima vjerujem.
Sonja Ifković
Prije desetak godina, nakon što sam shvatila da postupci konzervativne medicine ne pomažu mojem problemu s koljenima, počela sam dolaziti u PBS Centar. Nakon početnog rada u grupi, krenula sam jedanput, a zatim i dva puta tjedno na individualne treninge. Nakon godinu dana osjetila sam znatno poboljšanje. Kad se stanje s koljenima stabiliziralo, počela sam izvoditi i druge vježbe. Vježbanje dva puta tjedno postalo je nezamjenjivo – kako za održavanje tjelesne kondicije, tako i zbog ugodnog druženja s trenerom i svima u PBS-u. Uz vježbanje sam dodala i skijanje s PBS-om te unazad nekoliko godina i moj sin redovito vježba u Centru. Uvijek originalne vježbe i izvrsno društvo nije lako zamijeniti te se nadam još dugom zajedničkom druženju.
Maja Modrić
Nakon operacije kukova 2010.godine, potaknuta neadekvatnim i tromim postoperativnim rehabilitacijskim procesom, bila sam u potrazi za kvalitetnijim rješenjem. Od prijatelja saznajem za PBS Centar. Filozofija Body tehnike mi se odmah svidjela jer mi je omogućila da u kratkom periodu osvijestim posturu i mišiće koji su značajno oslabili te sam, suprotno od prognoze liječnika, uspjela postići veću pokretljivost kako kukova, tako i cijeloga tijela. Treninzi mi pomažu nositi se s akumuliranim svakodnevnim stresom. Pored individualnog termina, jedanput tjedno treniram sa sestrom u paru, a u dobrom je društvu trening uvijek zabavan.
Mirjana Leventić
PBS ekipi sam se pridružila prije 3 mjeseca s ciljem jačanja mišića oko koljena. Zbog puknuća ligamenata u lijevom koljenu, odlučila sam se za individualne treninge. Ovakav tip treninga mi odgovara jer po prvi put primjećujem stvarne promjene i napredak što mi daje veću motivaciju za rutinsko vježbanje. Istovremeno sam jako puno naučila o samokontroli i boljoj aktivaciji veće skupine mišića prilikom izvedbe vježbi. Sada mogu stvarno priznati da se svakom novom treningu sve više veselim.
Siniša Čolig
U potrazi za mjestom gdje bih mogao rehabilitirati ozljeđeno koljeno, u rujnu 2016. dolazim u vaš centar. Nakon nekoliko mjeseci vježbanja, osposobili smo nogu, no vježbe i pristup su mi se jako svidjeli te sam odlučio nastaviti dolaziti redovito na individualne treninge, bez obzira što je koljeno bilo dobro. Vježbanje mi omogućava kompenzirati akumulirani svakodnevni stres, a super mi je što svaki trening prilagodimo stanju u kojem se trenutno nalazim. Body tehniku bih preporučio svakome tko može i želi odvojiti ono malo vremena za sebe i svoje zdravlje.

Sponzori: