Pokreni video

Body tehnika je nova kineziološka aktivnost koja posljednje desetljeće privlači sve veću pozornost na području sporta, rekreacije i rehabilitacije.

Težite li lijepo formiranom, funkcionalnom i zdravom tijelu, a pri tom nemate vremena − Body tehnika je optimalan izbor vaše rekreacije jer ćete u malo vremena učinkovito djelovati na sve komponente zdravstvenog fitnessa. Body tehnika prilagođava se svim karakteristikama i stanjima muškaraca, žena i djece, adolescentima, trudnicama, dojiljama, osobama zrele dobi te invalidima.
Body tehnika je registriran i zaštićen način tjelovježbe pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Prakticira se u Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Italiji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Ana-Marija Jagodić Rukavina

Body tehniku inovirala je prije petnaestak godina magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina radeći s klijentom koji je, kao voditelj velike privatne tvrtke, živio ubrzano i dnevno doživljavao stresove. O rezultatima njezinog rada i kvaliteti Body tehnike svjedoči činjenica da se ova tehnika već godinama predaje na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu sa stručnim, znanstvenim, diplomskim i magistarskim radovima. Sve vježbe Body tehnike su terapeutske, a izvorište im je u više poznatih tehnika vježbanja (klasični pilates, gimnastika, ples, joga), ali opet su potpuno drugačije od svega dosad viđenog. Stručna pozadina tehnike potvrđena je brojnim istraživanjima i magistarskim radom inovatorice tehnike, magistre Ana-Marije Jagodić Rukavina,

Glavne karakteristike Body tehnike

To je tehnika koja se konstantno razvija i istražuje nove mogućnosti tjelovježbe, a osnovne su razlike:

Individualni programi

Individualni programi Body tehnike specifični su po više kategorija: Angažmanu i asistenicji instruktora, posebnom cikličkom zagrijavanju (body spinning ili body tracking) uz osvještavanje dubokih pokreta te prepoznatljivom jednako važnom zavrsetaku sata sa manipulacijama i opuštanjima. Po tome nam se naši sati značajno razlikuju od ostalih sportskih treninga i omogućavaju vježbaću svaki sat nove vježbe, izazove i učenja. Uz prethodnu rezervaciju termina individualni sat podrazumijeva rad na specijalno dizajniranim spravama i pomagalima za raznovrsno, multifunkcionalno i maksimalno sigurno vježbanje. Individualni treninzi u trajanju od 60 minuta preporučuju se apsolutno svim dobnim skupinama jer se ciljevi i zadaci svakog sata programiraju ovisno o vašim željama, psihofizičkom zdravstvenom stanju, starosti i kondiciji. Individualnim programom prilagođavamo se vašim trenutačnim mogućnostima i potrebama te vas učimo pravilnom disanju, držanju te korištenju dubokih mišića za koje prije niste marili, a izuzetno su važni za vaše psihofizičko zdravlje, vitalnost i ljepotu. Na našim treninzima ćete se susretati sa zahtjevnim vježbama od stopala do vrata i učiti ćete aktivirati duboku muskulaturu odgovornu za zdravlje vaših organa i hormona.

Tri su osnovna individualna pristupa Body tehnike intenzitetom prilagođeni vašem zdravlju i potrebama:
1. Individualni program terapeutskog karaktera

(kod bolnih leđa, lošeg držanja i ozljeda zglobova ili ciljanih tegoba poput zdjeličnog dna i sl.)

Započinje inicijalnim konzultacijama kod magistre Jagodić Rukavine. Prema potrebi slijedi testiranje mišićnog disbalansa bolnog zgloba na Biodex izokonetičkom stroju i zatim dva do tri individualna tretmana tjedno zajedno s body instruktorom. Rezultati su vidljivi već nakon 2 do 4 dolaska..

2. Energetska Body tehnika

(za uravnoteženje neurološkog sustava, emocionalnog stanja i hormona)

Ovo je jedan malo drugačiji individualni sat rada sebi. Ovdje pokret nije zadan već je vođen unutrašnjim osječajem. Ako želite raditi na sebi dublje od fizičkog, vuće vas neka unutrašnja potreba, glas za novim početkom ili ste već prošli meditacije ili psihoterapiju možda je vrijeme za energetsku Body tehniku. To je integriran pristup energetskog i fizičkog dijela vašeg bića. Na ovom satu osvijestite svoje izvorne potencijalne, razliku između vaše muške i ženske energije, komunikaciju između emocija i mentala. I to sve bez prevelike analize prošlih događaja, trauma i sl... Radimo na spoju i protoku energetskog tijela sa fizičkim tijelom.Vježba se u stajačem i sjedećem položaju sa ugodnom odjećom i čarapama na stopalima. Iz nespoja kreću sve tegobe i nezadovoljstva.
Nakon emocionalnih kriza, teških životnih situacija najvažnije je tijelu dati blagi ali duboko stimulativan poticaj za buđenje i novi početak. Ovaj način rada (neki nazivaju”psihoterapija i meditacija pokretom”) tada je potreban svima neovisno o dobi. Najbolji se rezultati mogu očekivati kombinacijom individualnih sati energetske Body tehnike te dolaskom na edukacije i BHS radionice već nakon dva do tri mjeseca. Za dugoročne rezultate, potičemo na promjenu u odnosima iz okoline, u spavanju, u načinu prehrane te promjenu u nekim svakodnevnim navikama koje vam prema vašem novom energetskom stanju postaju nepotrebne.

3. Individualni program rekreativno-sportskog karaktera

(za kondiciju i optimalnu funkcionalnost te vrhunsku sportsku formu)

Individulanim se pristupom možemo optimalno prilagoditi vašim potrebama za podizanje kondicije, smanjenju masnih naslaga ali i karakteristikama vašeg odabranog sporta. Ako ste aktivan sportaš dovoljan je jedan do dva individualna dolaska tjedno u PBS Centar. U slučaju da nemate ciljani sport, a želite povratiti nekadašnju kondiciju ili smršaviti, tri dolazaka tjedno vratiti će vas u vrhunsku sportsku formu kroz dva do tri mjeseca a vaše tijelo poprimiti će novi oblik, tonus i vitalnost.

Grupni programi

PBS predstavlja 45-minutne kontinuirane treninge u malim homogenim grupama od najviše 8 članova.
Svaki se sat izmjenjuju rekviziti uz pomoć kojih se vježba čime se zadovoljava princip raznovrsnosti a i zabave tijekom vježbanja. Na grupnim satovima možete nači poznate rekvizite koji se koriste u sportovima, rehabilitaciji ili rekreaciji ali ćete se susresti i sa potpuno neočekivanim rekvizitima poput body bella, taburea, gravity njihala, bungee gume i sl.
Preporučuje se svima koji su prethodno imali iskustva s Body tehnikom, pilatesom, jogom, aerobikom, plesom ili nekim drugim aktivnostima, a da se ne žale na bolna stanja ili bolesti. Osobe koje se još nisu susrele s Body tehnikom, a imaju želju vježbati u grupi, trebale bi proći individualni sat kako bi usvojili osnove pravilnog pokretanja tijela po principima Body tehnike.

Pokreni video

Što kažu naši klijenti?

Višnja Opačić
Moj sin će uskoro slaviti 17-ti rođendan, a krenula sam vježbati kod Ane još dok je bio u trbuhu! Bila sam prva Anina klijentica – trudnica… i eto….. još uvijek uporno dolazim u PBS…. Koja volja, ha? Ponekad niti sama ne vjerujem koliko sam uporna.
Vanja Varda
14 godina rekreacije, rehabilitacije pa i čiste reanimacije, ovisno o stanju duha i tijela. Individualni treninzi u PBS-u pomažu mi da se osjećam bolje. "Prodisali" smo zajedno puno životnih situacija. Neke i prohodali. Trčali i skakali kad smo bili dobro, pjevali, smijali se i družili. Upoznala sam puno dragih ljudi, pozitivnih kao i PBS u koji tako rado dolazim....pupak na kralježnicu...spusti ramena...diši..!
Simonida Veber
"Već prvi dolazak u PBS pokrenuo je lančanu reakciju - fizičku, kemijsku i emotivnu. Bila je to privlačnost koja je prerasla u potrebu i, na kraju – ljubav. Energija koju ovdje dobivam nezamjenjiva je. Već 13 godina."
Rina Debak
Brigu o svom tijelu i zdravlju povjerila sam Ana-Mariji prije 22 godine te u PBS-u odano vježbam od osnivanja Centra. U početku sam vježbala u grupnim terminima, ali smo s vremenom moje treninge usmjerili na individualnu razinu u kojoj postepeno, uz trenera koji prepoznaje moje mogućnosti i potrebe, dostižemo željene rezultate. Godine koje sam provela uz Ana-Mariju i njezin tim su dovoljan dokaz koliko sam zadovoljna pristupom i radom.
Ivana Franić
Prije početka treniranja Body tehnike prošla sam razne vrste vježbanja. Pronašla sam se u individualnom pristupu Body tehnike koji kombinira razne vrste vježbi i rekvizita tako da je svaki trening drugačiji, a mogu i sama izabrati ono što želim raditi. Ono što je meni najvažnije su terapijske vježbe s obzirom na problem s leđima, a stručni i kvalificirani treneri vježbe prilagođavaju svakome, sukladno njegovim mogućnostima i potrebama.
Tomislav Škrtić i Pero Raos
U PBS Centru kroz znoj i poneku suzu (uglavnom od smijeha, jer je atmosfera uvijek vesela), barem nakratko zaboravimo na svakodnevne obaveze i posvetimo se sebi.
Slavenka Martinović
Body tehnika je moja tehnika, tehnika za mene. I to u svim mojim životnim fazama i stanjima. Kada imam viška energije ili pak manjka energije, moje drage trenerice to prepoznaju i prilagode se treningom, a nakon treninga puna sam dobre energije, dobre volje i ispunjena… Body tehnika je moj odabir već više od 12 godina.
Ivana Leventić
Body tehniku doživljavam kao rekreaciju tijela i duše. Treninzi su svaki put drugačiji tako da me uvijek iznenadi neka nova vježba za istu mišićnu skupinu. Razveselim se kad shvatim koliko smo napredovali i koliko toga možemo napraviti, iako i dalje prije svake zahtjevnije vježbe moram vizualizirati pokret da bih ga uspjela izvesti. Body tehniku bih preporučila svima: vrhunskim sportašima, rekreativcima te posebno onima kojima je potrebna rehabilitacija.
gđica Mateja Lay
Za PBS sam saznala preko preporuke, nakon što sam isprobala razne vježbe i terapije zbog ozljede vratne kralježnice. U PBS-u su mi ukazali na važnost kretanja od početka, osvijestila sam disanje i koliko si mogu time olakšati, počela sam paziti na držanje i hodanje i izvan Centra, u tramvaju, na poslu i kod kuće. Iako su mi vrat i leđa najproblematičniji, radimo sustavno i temeljito na cijelom tijelu, a uz izvrsne i profesionalne trenere te opuštenu atmosferu, sve je puno lakše i zabavnije.

Posebni programi

Pokreni video

Integrirani pristup zdjeličnom dnu

Program usmjeren na aktivaciju i funkciju mišića zdjelice. Pomaže kod različitih tegoba ispadanja maternice, inkontinencije te osječaja slabosti prednje ili stražnje linije zdjelične dijafragme. Vježbe koje radimo spadaju u filozofiju Body tehnike i nadogradnja su na Kegelove izolirane vježbe koje vrlo često polaznici ne izvode kako treba pa si mogu raditi više štete nego koristi. Mi integriramo mišiće stopala, nogu, stražnjice i leđa u procesu osvještavanja i oporavka tog osjetljivog područja uz neizostavnu kontrolu pravilnog disanja. Uz to oslobađamo eventualnu kompresiju na pudendalni živac i opčenito povečavamo prokrvljenost i pokretljivost lumbo-zdjelične regije. Ovaj pristup se pokazao jednako učinkovit za mušku i žensku populaciju a najistaknutiji rezultati se primječuju u povećanoj kvaliteti intimnog i socijalnog života.

Trudnice

Program usmjeren na edukaciju i praktično osvještavanje trudnica. Rad na osvještenom i pravilnom disanju ovisno o stupnju trudnoće, ali i poziciji trbuha koje uvelike utječu na biomehaniku dijafragme i vezivne napetosti u tijelu trudnice. Rad usmjeren na snaženje i pravilno opuštanje mišića zdjeličnog dna, podizanje i održavanje kondicije uz posturalnu korekciju te stimulaciju limfne cirkulacije. Osim vježbačkog segmenta, veliku pozornost pridajemo edukaciji trudnica, promjenama kroz koje njihovo tijelo prolazi u svakom tromjesečju pomažući im adekvatno ih pripremiti za porod (fizički, mentalno i emocionalno), ali i postporađajni period. Body tehnikom na cjelovit, prirodan i holističan način svaku trudnicu pratimo od sretne trudnoće do sretnog majčinstva u kojem su trudnice i buduće mame pozitivne, vedre, prisutne i osvještene u svome tijelu, umu i duhu!

PBS Junior

Pokreni video

Stvorili smo malu akademiju aktivnog življenja u samo 1 do 3 dolaska tjedno koji je namijenjen djeci I mladima od 6 do 16 godina. Želimo djeci prebaciti fokus sa stresnog, ubrzanog, virtualnog i statičnog života na njih same i ponuditi im rješenja kako da postanu zdraviji i sigurniji članovi društva.

U programu koji se provodi individualno ili u malim gupama (3 do 5), obrađuju se sve bazične motoričke sposobnosti često nedovoljno razrađene kroz igru i u školi, a od iznimne su važnosti za uspjeh u sportu. Uz to, program uključuje osnove edukacije iz područja zdrave prehrane, anatomije lokomotornog sustava, fizioloških procesa u razvoju dječjeg organizma te psihološke teme koje obrađuju osviještenost, samopouzdanje, motiviranost, neverbalnu komunikaciju, emocije i pozitivan stav mladih ljudi prema životu.

Naša je misija izgraditi kvalitetne temelje psihofizičkih znanja, vještina i sposobnosti djece i mladih te ih educirati i poticati na aktivan život i pozitivan stav o vlastitom tijelu.

Stvorili smo malu akademiju aktivnog življenja u samo 1 do 3 dolaska tjedno koji je namijenjen djeci I mladima od 6 do 16 godina. Želimo djeci prebaciti fokus sa stresnog, ubrzanog, virtualnog i statičnog života na njih same i ponuditi im rješenja kako da postanu zdraviji i sigurniji članovi društva.

U programu koji se provodi individualno ili u malim gupama (3 do 5), obrađuju se sve bazične motoričke sposobnosti često nedovoljno razrađene kroz igru i u školi, a od iznimne su važnosti za uspjeh u sportu. Uz to, program uključuje osnove edukacije iz područja zdrave prehrane, anatomije lokomotornog sustava, fizioloških procesa u razvoju dječjeg organizma te psihološke teme koje obrađuju osviještenost, samopouzdanje, motiviranost, neverbalnu komunikaciju, emocije i pozitivan stav mladih ljudi prema životu.

Naša je misija izgraditi kvalitetne temelje psihofizičkih znanja, vještina i sposobnosti djece i mladih te ih educirati i poticati na aktivan život i pozitivan stav o vlastitom tijelu.

Što kažu naši klijenti?

Hana Čavlina
Inicijalno sam dosla u PBS na nagovor roditelja, prije dvije godine, jer sam imala problema sa: spustenim stopalima, iskrivljenom kraljeznicom(a tako i bolovima u ledima i vratu) i disanjem. Uskoro sam shvatila da mi odlazak na treninge ne predstavlja neku obavezu koju obaviti da se toga rjesim pa da mogu doma, vec zapravo na neki nacin- opustanje i, zapravo, odmor nakon dugog dana sjedenja i stresa.
Markus
Pa iskreno treninzi su mi super, puno se ugodnije osjećam poslije ovakvog treninga nego nekog drugog, vidim puno promijena na sebi što mi se sviđa, mogu se istezati kao što nikad u životu nisam mogao, a zanimljivo mi je jer ovakvu tehniku nisam nikada isprobao, a super je jer se u sat vremena može napraviti jako puno, što mi se posebno sviđa. Preporučio bih svima treninge u PBS-u.
David Beck
Već na prvom treningu u ljetnom kampu PBS-a na Hvaru osjetio sam kakve se kreativne i nimalo lagane vježbe provode. Teške su jer zahtijevaju psihičku i fizičku spremnost. Prošao sam razne korekcijske vježbe i opuštanja u drugim centrima jer su prije 2 godine, baveći se atletikom počeli problemi s koljenima, ali u PBS-u, trenirajući s Krešom, svaki dolazak je novo iskustvo i radimo vježbe koje nisam nikad u životu ni vidio. Da sve kažem lijepo u jednoj rečenici: " Ne vidim niti jedan razlog zašto netko ne bi išao u PBS".
Branimir Koprivnjak
student
Treniram u PBS-u 7 godina jer mi je potrebno istezanje. Sada mogu taknuti stopala ispruženih nogu, što mi je do sada bila nemoguća misija. Napredak je vidljiv. U početku mi je bilo stresno jer sam išao na treninge na nagovor roditelja, a danas idem rado jer shvaćam da mi je to korisno. Body tehniku bih preporučio svim zakržljalim "gejmerima", a posebno mom tati koji je non-stop pred kompom.

Hormonalna Body Tehnika

Naši hormoni se tijekom života mijenjaju. Zahvaljujući njima, tijelo se obnavlja. Cijeli endokrini sistem je stoga naš glavni regulacijski sistem koji pospješuje dijeljenje, rast i diferencijaciju stanica. Sastoji se od žlijezda u kojima se pod utjecajem unutrašnjih i vanjskih informacija sintetiziraju hormoni. Pokretom određene ciljane regije tijela mi pospješujemo cirkulaciju. Kada se disanje, pokret i dodir usmjere na jednu žljezdu onda se utječe na njezinu funkciju a to je izlučivanje specifičnog hormona. Stvorili smo vrlo jednostavan protokol vježbi Body tehnike kojima smo pilot istraživanjem pokazali da pomažu balansiranju hormonalnog sistema u cjelini.

Limfna terapija

Limfa je naš čistač organizma. Njezin zastoj znači zastoj vitalne energije a i bolest. Njezina stimulacija kod nas se vrši preko vježbi za stopala i potkoljenicu, preko dijafragmalnog disanja te preko posebnih energetskih masažnih stimulansa sa kojima potičemo i otvaramo da se limfni sistem samostalno kreće i čisti organizam.

BHS

Body Healing Story je grupna metoda koja spoja ljekovita svojstva glazbe (528 Hz), pokreta i misli u svrhu dovođenja tijela u prirodnu ravnotežu. U grupnom radu se postižu sjajna učenja i dijeljenja čime potičemo prirodnu inteligenciju vlastitoga tijela koje se može samo-liječiti, obnavljati i uzdizati. Grupa nam je potrebna za podršku, za ogledalo i za snagu promjena koje stoje pred nama. U trenutku kada u harmoniju dovedemo naše tijelo i naš um, spremni smo za promjenu percepcije, novi pogled na život, ozdravljenje i višu razinu svijesti. Pratite naše rad, edukacije i radionice na FB-u Body Healing Story

Što kažu naši klijenti?

Željka Anzulović
Body tehniku sam upoznala na Hvaru, na ljetnom PBS kampu u Jelsi, u koji sam došla po preporuci. Zbog problema s limfom, ranije sam isprobala razne masaže, ali nisu imale značajnijeg učinka. U PBS-u sam vidjela velik napredak već nakon par dolazaka na tretmane kombinirane masažom, vježbama i energetskim pristupom. Prezadovoljna sam ljudima koji rade u PBS-u i nastavit ću dolaziti s obzirom da se osjećam znatno bolje.
Pokreni video

Želite li zdravu i funkcionalnu kralješnicu?

Održavajte ju Body tehnikom!

Nezadovoljni ste sportskim rezultatom, često ste povrijeđeni, ne možete se nositi sa sve većim zahtjevima sporta. Možda radite nešto krivo a niste svjesni? Ili se samo ne možete kvalitetno oporaviti nakon treninga. Sve odgovore na pitanja možete naći u našem PBS centru. Za vas preporučamo cjelovit pregled tijela uz vrhunsku Biodex dijagnostiku.

Pretplatite se na PBS Newsletter!